top of page

Shop - Prints - Drebbel

Prints van 42 X 59 cm

De prints zijn €25,- per stuk exclusief verzendkosten 

Heb je interesse, stuur dan een mailtje met je wensen naar simonevandermost@hotmail.com

 

Cornelis Drebbel wordt wel de Edison van de 16de eeuw genoemd, maar is nu relatief onbekend. Hij was de inspiratiebron van een van mijn afstudeerprojecten. In de zeven prints hieronder zie je zijn uitvindingen.

 

Onderzeeboot

Zijn meest spectaculaire uitvinding is de onderzeeboot. Hij was in staat de hoeveelheid zuurstof in zijn onderzeeboot te regelen, 156 jaar voordat zuurstof officieel werd ontdekt.

 

Bij veel van zijn uitvindingen zal het altijd een misterie blijven hoe hij het voor elkaar heeft gekregen. Hij heeft nog tal van andere uitvindingen op zijn naam staan.

Scharlaken rood

Drebbel heeft een betere manier ontwikkeld om de kleurstof scharlaken rood te produceren. Rood was in zijn tijd een kostbare kleur, het stond voor rijkdom.

 

Wat typerend is voor Drebbel is dat hij niet alleen dingen bedacht, maar ze ook in de praktijk bracht. Zo ook met Scharlaken rood. Hij vestigde in Stratford-at-Bow-on-Lea een ververij voor stoffen.

Zonne-energiestelsel

Voor de stad Londen heeft Drebbel een zonne-energie stelsel ontworpen.

 

Tegenwoordig bestaat er bijvoorbeeld een zonne-energie stelsel in Sevilla dat werkt met spiegels die computergestuurd meedraaien met de zon en het zonlicht reflecteren naar één punt waar de energie opgevan-gen wordt.

 

Maar een soortgelijk stelsel zal in de tijd van Drebbel onmogelijk zijn geweest zonder computers. Bovendien is Enge-land niet de meest ideale locatie voor zo’n zonne-energie stelsel omdat het niet zoveel zonuren heeft. Hoe hij dit wel gedaan heeft is niet bekend.

Perpetuum Mobile

Een van Drebbels uitvindingen is de perpetuum mobile. Het werkte op verschillen in luchtdruk zodat het nooit opgewonden hoefde te worden. In het octrooi staat dat de perpetuum mobile pas zal stoppen als het uurwerk versleten is. Het liet de uren, de datum en de fasen van de maan zien. Hoe het precies werkte is niet bekend maar er zijn wel theorieën over.

 

In Drebbels tijd heeft vooral deze uitvinding ervoor gezorgd dat hij bekend werd. De perpe-tuum mobile is opgedragen aan de koning van Engeland, en heeft er voor gezorgd dat Drebbel op het hof kon werken. Hij kreeg van koning James onder andere de opdracht om een onderzeeboot te bouwen.

Donder en bliksem

Drebbel wist dat wind ontstaat door opwarming van lucht en verschillen in luchtdruk. Hij is er in geslaagd om dit in zijn eigen vertrekken na te bootsen. Ook zou hij het hebben kunnen laten regenen en bliksemen. Hoe hij dit heeft kunnen doen is niet bekend. 

 

De eerste proeven om regen te maken waar wel nog iets over bekend is, zijn gedaan met een mengsel van ijs en vast koolzuur dat over de wolken werd gestrooid vanuit vliegtuigen. 

 

Het is onduidelijk hoe Drebbel de wolken beïnvloedde. In zijn tijd was het vliegtuig nog niet uitgevonden. Maar hij was zijn tijd ver vooruit, en hij maakte niet over al zijn uitvindingen bekend hoe het werkte.

Fontein

Deze illustratie gaat over het eerste octrooi van Drebbel, dat was voor een fontein. Voor de aandrijving gebruikte hij de schommelingen tussen eb en vloed. Hij bouwde de fontein in Middelburg.

Temperatuurbeïn-vloeding

Drebbel heeft demonstraties gegeven van temperatuur-beïnvloeding. Hij liet binnen een uur de temperatuur in een zaal variëren van heel warm naar ijskoud. Hij had een aircondi-tioning systeem ontwikkeld waarbij hij salpeter liet verdampen om een ruimte te koelen. Dit lukte hem zo goed dat bij een van de demonstra-ties koning James de zaal uit vluchtte.

bottom of page